Met de zomer voor de deur zijn er veel rattenliefhebbers die het een leuk idee vinden om hun ratten ook te laten meegenieten van het zonnetje. Er is geen enkele noodzaak om de ratten te laten "zonnebaden". Zonlicht kan zelfs schadelijk zijn voor ratten, ook wanneer ze achter glas zitten. Ratten zijn kleine dieren met een relatief laag gewicht in verhouding tot hun lichaamsoppervlak.

Hier een paar tips die de ratten kunnen helpen als het erg warm is.

Een warm badje voor de ratten.......

Lauw water wel te verstaan, geen ijskoud water! Zoals gezegd, ratten kunnen erg snel afkoelen. Een bakje met 1-1,5 cm lauw water voldoet prima en sommige ratten zullen er lekker in gaan spelen, maar er zijn ook ratten die absoluut niet van "badderen" houden. Leg daarom een nat washandje in de kooi zodat de ratten daar op kunnen liggen ter verkoeling. Af en toe wat nevelen met de plantenspuit vinden de ratten ook best wel interessant. Haal wel iedere avond het bakje met water uit de kooi, want in stilstaand water vermenigvuldigen de bacteriƫn zich zeer snel. En doordat de bodembedekking nat wordt is het raadzaam om iets vaker de kooi te verschonen.

Koude versnaperingen...........

Wat de ratten ook heel lekker vinden is een water ijsje of een paar ijsblokjes. Dat is op zich geen bezwaar, maar pas er wel goed mee op. Spoel eerst het water ijsje of de ijsblokjes onder de kraan af, dit is om te voorkomen dat het tongetje van de rat aan het ijs blijft kleven. Natuurlijk kun je ook de ijsjes invriezen met vruchtensap of Roosvicee heerlijk om aan te likken. Geef ratten geen roomijs, daar kunnen diarree van krijgen.

Gebruik van ventilator of blower of airco.......

Een ventilator mag. U mag hem zelf op de kooi richten, maar zorg er wel voor dat de ratten in de kooi dan ergens kunnen schuilen tegen de luchtstroom. Een luchtstroom van een ventilator is iets anders dan tocht.
Richt geen verplaatsbare airco direct op een kooi, maar uw ratten tijdelijk huisvesten in een ruimte met een verplaatsbare airco is geen overbodige luxe. Doe dit wel op tijd voordat het erg warm wordt en er niet een te grote overgang van warm naar koel plaatsvindt.

Wanneer een rat oververhit raakt dan mag u een aantal dingen niet doen:

  • houd de rat niet onder een koude kraan
  • laat de rat niet direct veel koud water drinken
  • laat de rat niet ineens te snel afkoelen


Wat kan U wel doen...........

  • laat de rat geleidelijk aan afkoelen en let op of de ademhaling rustiger wordt
  • wanneer de rat aanstalten maakt om zelf weer wat te drinken, zorg er dan voor dat het drinkwater niet te koud is
  • gaat het niet beter met de rat, probeer dan zo spoedig mogelijk met de rat naar een (dienstdoende) dierenarts te gaan voor verdere behandeling.

Nogmaals, voorkomen is beter dan genezen. Allemaal een heerlijke zomer.